Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2018 00:29 - СПЕЦАКЦИИ С ДЪХ НА ТЮТЮН
Автор: draskacha Категория: Политика   
Прочетен: 127 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.09.2018 00:41


                                                   СПЕЦАКЦИИ С ДЪХ НА ТЮТЮН

Вече стана ежедневие да гледаме по новините как тежковъоръжени командоси от МВР атакуват тайни тютюневи складове, или влизат в офиси и скъпи имоти, където намират най-вече пари. И цигари. Като че ли българската прокуратура е обявила безжалостна война на тютюнопушенето, понеже то е „опасно за нашето здраве”. Заместник-главният прокурор Гешев, който се издига в кариерата по-бързо от Юрий Гагарин в Космоса, дава редовни брифинги, на които редува оперативните данни с плоски шеги, опитвайки се да влезе в амплоато на добрия шериф от любимо детско филмче, или понякога, ако е изморен, добива сериозен вид и напомня безстрашен сицилиански комисар, чието семейство го е изоставило, а любовницата му е стигнала до психиатрия, само защото той се е посветил на борбата си срещу мафията.

Или пък работата е друга – мафията прави постановки, така че по-наивните от нас да гледаме и да цъкаме с език: „Брееей, в какъв разкош живеели тия Ветко и Маринела… А видяхте ли „Ролс-ройса” на Бенчо? Ами пачките на Миньо?” И така нататък.

Но да оставим настрана конспирациите: очевидно е, че държавата, която за тежко болните деца, инвалидите и пенсионерите никога не намира средства, в случая не се свени да хвърли огромен ресурс за залавянето и привличането на тези цигарени босове – толкова зли и опасни, че спецполицаите отиват за тях с бронежилетки, каски и картечни пистолети.

Изглежда, като че ли прокуратурата разчиства нечии сметки. Или разчиства нечий път. Или просто действа прагматично – влага сили и средства там, откъдето се очакват реални приходи в бюджета. Един от трите варианта е верен, а защо не и трите?

Естествено, тези спецакции съдържат и послание, и то е: „Никой в тази държава не може да прави далавери без нас!”

Тъжното е, че покрай новините за Бенчо, Ветко, Вълчо и Миньо /а от днес вече и Бирмите – малка и голяма/, някак си позабравихме кипърския застраховател, както и застрояването на Пирин /впрочем, също с кипърска връзка/, както и Търговския регистър, а също и фалита на „КТБ”, който един ден навярно ще се изучава като „кражбата на века”.

Какви са изводите? Че ако са застрашени интересите на управляващите и на свързаните с тях бизнесмени /т. нар. олигарси/, правораздавателната машина се задвижва безотказно и се провеждат специализирани акции „с гръмки имена”. Но когато е застрашен редовият български гражданин – измамили са го, ограбили са го, застрашили са здравето му – за там ресурс не е предвиден, там е в сила римското правило „всекиму своето”. Но във втория, циничния смисъл – като надпис от портала на концлагер.



Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: draskacha
Категория: Политика
Прочетен: 4686
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031